ПОБУДОВА ЕКОНОМЕТРИЧНОЇ МОДЕЛІ КРИМІНОГЕННОЇ СИТУАЦІЇ В УКРАЇНІ

Автор(и)

Ключові слова:

, криміногенна ситуація, економетрична модель, мультиколінеарність, метод найменших квадратів

Анотація

У статті проаналізована залежність кількості зареєстрованих правопорушень в Україні від низки факторів. Дослідження було проведено на основі офіційної державної статистики. Фактори для моделі були виокремлені, базуючись на вітчизняних та зарубіжних дослідженнях. За допомогою економетричних методів виявлена наявність зв’язку між криміногенною ситуацією в країні та кількістю молоді, безробітних та людей, чиї доходи нижче прожиткового мінімуму. В масиві даних була виявлена мультиколінеарність, від якої необхідно було позбавитись для отримання більш точних результатів. Після цього методом найменших квадратів побудована лінійна економетрична модель та проведене порівняння реальних даних та даних,отриманих за допомогою моделі. На підставі отриманого рівняння регресії гіпотеза щодо негативного впливу підвищення кількості молоді на криміногенну ситуацію в Україні була спростована, а гіпотеза щодо прямого зв’язку між кількістю безробітних, людей з доходами нижче межи бідності та кількості правопорушень була підтверджена.

Посилання

Sweeten G. Does Dropping out of School Mean Dropping into Delinquency? / G. Sweeten, S. D. Bushway, R. Paternoster // Criminology. – Arizona, 2009. – Vol.47, №1. – p. 47-90.

Руська Р. В. Економетрика : навчальний посібник / Р. В. Руська. – Тернопіль : Тайп, 2012. – 224с.

Бандурка О. М. Юридична психологія / О. М. Бандурка, С. П. Бочарова, О. В. Замлянська. – Харків : Ун-т внутрішніх справ, 2001. – 740 с.

Державний комітет статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.ukrstat.gov.ua

Державна служба статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://database.ukrcensus.gov.ua

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Математичне моделювання економічних систем