УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСОМ ФОРМУВАННЯ ПРИБУТКОВОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Автор(и)

  • В. П. Мартиненко доктор економ. наук, професор Національний технічний університет України «КПІ ім. І. Сікорського», https://orcid.org/0000-0002-5117-097X
  • І. Л. Кушик

Ключові слова:

управління, процес формування прибутку, промислове підприємства, механізм, обсяги виробництва

Анотація

В статті головна увага приділена управлінню процесом формування прибутковості на підприємстві. Процес управління прибутком має відбуватися в певній послідовності. В ході дослідження було представлено структурно-логічну схему здійснення процесу управління прибутком підприємства та визначено її ключові елементи, до яких віднесено формування прибутку, розподіл прибутку та організаційно-методичну систему управління прибутком.

В статті розглянуто шляхи підвищення прибутковості підприємства:  нарощування обсягу виробництва і реалізації продукції, підвищення цін, прискорення оборотності активів,  зниження заборгованості через погашення боргів дебіторами та недопущення прострочення платежів. В дослідженні також приділено увагу механізму формування прибутковості і визначено, що він являє собою систему цілеспрямованого впливу засобами управлінських, економічних і організаційних процедур, інструментів і методів на стан підприємства, які здійснюються з метою підвищення стійкості підприємства до зовнішніх умов, забезпечення росту і сталого розвитку з використанням потенціалу підприємства.

Посилання

Бланк А.І. Управління прибутком підприємства / А.І. Бланк. – К.: Фінанси й статистика, 2005. – 456 с.

Білик М. Д. Економічна сутність прибутку в умовах трансформації / М. Д. Білик // Формування ринкових відносин в Україні. – 2007. – № 11. – С. 130–132.

Фінанси підприємств : підручник / А. М. Поддєрьогін [та ін.] ; кер. кол. авт. і наук. ред. проф. А. М. Поддєрьогін. – 5-те вид., перероб. та допов. – К. : КНЕУ, 2004. – 546с.

Покропивний С.Ф. Економіка підприємства. Підручник / За заг. Ред. С.Ф. Покропивного. – К.: КНЕУ, 2000. – 528 с.

Азаренкова Г. М. Фінанси підприємств: навч. посібник [для самост. вивч. дисципліни]. / Г. М. Азаренкова, Т. М. Журавель, Р. М. Михайленко. - 3-тє вид., виправл. і доп. - К. : Знання-Прес, 2009. - 299 с.

Пігуль Н. Г. Управління прибутком підприємства / Н. Г. Пігуль // Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України. – 2010. – № 28. – С. 125–132.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Економіка підприємства