МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ

Автор(и)

  • П. В. Круш канд. економ. наук, професор Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», https://orcid.org/0000-0002-0711-2473
  • Т. Ю. Хоменко

Ключові слова:

зовнішньоекономічна діяльність, управління, підприємство, методичні підходи, ефективність, оцінка

Анотація

У статті розглянуто методичні підходи до оцінки ефективності управління зовнішньоекономічною діяльністю на підприємстві, проаналізовано основні показники, що відображають доцільність здійснення зовнішньоекономічної діяльності, систематизовано у вигляді таблиці їх математичне визначення та практичне значення. Визначено за групами показники, що використовуються для оцінки ефективності керування зовнішньоторговельними операціями на підприємстві, а також детально розглянуто показники експорту та імпорту, що є визначальними при визначенні ефективності здійснюваної ЗЕД на будь-якому підприємстві. Запропоновано поєднувати зазначені групи показників для визначення доцільності проведення зовнішньоекономічної діяльності загалом, порівнянні досягнутих результатів із минулими періодами та задля розробки подальших дій у зв’язку з отриманими результатами. Результативність від здійсненняпроведеної оцінки ефективності управління зовнішньоекономічною діяльністю здебільшого залежить від наведених показників загалом на підприємстві, що у подальшому проявляється у показниках фінансового становища компанії, її платоспроможності тощо.

Посилання

Булатова А.С. Економіка / А.С. Булатова. – К.: МОЛОДЬ, 2012. – 600 с.

Ганін В.І. Основи теорії економічного аналізу / В.І. Ганін. – Х.: Самміт, 2015. – 105 с.

Дем’яненко А. Г. Формирование модели комплексного анализа эффективности внешнеэкономической деятельности предприятия / А. Г. Дем’яненко // Економіка, фінанси, право. – 2005. – № 2.

Маталка С. М. Управління ефективністю зовнішньоекономічної діяльності підприємств : монографія / С. М. Маталка. – Луганськ : Ноулідж. – 2011. – с. 210.

Погребняк А.Ю. Еволюція наукових поглядів на сутність поняття «зовнішньоекономічна діяльність» / А.Ю.Погребняк, Т.Ю. Хоменко// Сучасні проблеми економіки і підприємництво : Збірник наукових праць. – Випуск 18. – Київ: ІВЦ Видавництво «Політехніка», 2016.

Прокушев Е.Ф. Зовнішньоекономічна діяльність / Е.Ф. Прокушев. – Тернопіль: Астон, 2013. – 320 с.

Шумпетер И. Теорія економічного розвитку / И. Шумпетер – К.:Catallaxy, 2014. – 198 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Економіка підприємства