ВЕРТИКАЛЬНА ІНТЕГРАЦІЯ ЯК ЧИННИК ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПРОДУКЦІЇ НА ЗОВНІШНІХ РИНКАХ ( НА ПРИКЛАДІ ПАТ «МИРОНІВСЬКИЙ ХЛІБОПРОДУКТ»)

Автор(и)

  • В. Я. Голюк канд. економ. наук, доцент Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», https://orcid.org/0000-0002-8050-4158
  • Н. І. Голець

Ключові слова:

інтеграція, економічний ефект, економія витрат, розвиток, прибуток, конкурентоспроможність

Анотація

У статті на прикладі підприємства птахофабрики «Синятинська Нова», яка входить у групу компаній ПАТ «Миронівський хлібопродукт», доведено ефективність вертикальної інтеграції українського підприємства на міжнародному ринку та її роль у збільшенні конкурентоспроможності продукції на зовнішньому ринку. На сьогодні інтеграція є актуальною стратегією для підвищення ефективності виробництва та стійкості функціонування та розвитку більшості підприємств. Перевагами вертикальної інтеграції є постійний контроль на всіх стадіях виробництва, обмеження конкуренції, покращення якості і зниження витрат, швидке пристосування до технологічних змін, посилення диверсифікаційного потенціалу,використання торгової марки, підвищення ефективності використання сировини, використання вторинних ресурсів та орієнтація на конкретного споживача.

Вертикальна інтегрованість промислових підприємств дає можливість підвищити виробничий потенціал, що в свою чергу підвищує конкурентні позиції підприємства за рахунок впровадження ефективної цінової політики, та можливість її регулювання як на зовнішньому так і внутрішніх ринках.  Використання інтеграції цього типу знижує залежність від державного регулювання,  а також регулює рівномірний та ефективний розподіл і використання ресурсів всіх підприємств, які входять до складу групи.

Посилання

Вертикальна інтеграція на промисловому ринку України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : httр://рарers.unіv. kіev.uа/ekonomіkа/аrtісles/Vertісаlly_іntegrаted_struсtures_іn_іndustry_mаrkets_of_Ukrаіne_14206.рdf.

Вертикальная интеграция: чему учит опыт [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://finance.obozrevatel.com/business-and-finance/vertikalnaya-integratsiya-chemu-uchit-opyit.htm.

8 принципов управления ЮрияКосюка [Електронний ресурс]. – Режим доступу : httр://forbes.uа/ mаgаzіne/forbes/1342976-8-рrіnсірov-usрehа-yurіyа-kosyukа.

Прес-реліз ПАТ «МХП» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : httр://www.mhр.сom.uа/lіbrаry/fіle/q2-h1-2016-ukr-fіnаl.рdf

ПАТ «Миронівський хлібопродукт» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : httр://www.mhр.сom.uа/ru/home

ТМ «СhаteаuGаlісіа»[Електронний ресурс]. – Режим доступу : httр://www.сhаteаugаlісіа.сom/ru/

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Менеджмент