АКТИВІЗАЦІЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ’ЄКТІВ ФОНДОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • А.В. Голуб
  • С.В. Войтко

Ключові слова:

акції, інвестиційна діяльність, облігації, фондовий ринок, цінні папери.

Анотація

В статті досліджено сучасний стан інвестиційної діяльності підприємств на фондовому ринку України. Проаналізовано динаміку випуску акцій та облігацій підприємств протягом 2012-2016 рр. Досліджено рекомендації, розроблені IOSCO для ринків, що розвиваються країн латиноамериканського регіону та Південно-східної Азії, реалізація яких допомогла багатьом державам створити високоліквідні фондові ринки та тим самим вивести їх розвиток на якісно новий рівень. Визначено, що при регулюванні інвестиційної діяльності вітчизняних підприємств виникає необхідність використання інструментів фондового ринку для підвищення рівня ефективності управління інвестиційними процесами підприємств. Обґрунтовано завдання розвитку сучасного фондового ринку України за допомогою використання його інструментів в інвестиційній діяльності вітчизняних підприємств.Економічний розвиток країни багато в чому визначається наявністю ефективно функціонуючого фондового ринку. Для того щоб цей ринок успішно розвивався і виконував свою функцію – мобілізацію вільних ресурсів для розвитку економіки та їх перерозподіл між галузями та сферами національної економіки, доцільна побудова системи регулювання, що відповідає інтересам і потребам всіх його учасників. На фондовому ринку взаємодіють продавці та покупці цінних паперів. З одного боку, компанії-емітенти за допомогою цінних паперів залучають інвестиції для цілей свого розвитку. Це сприяє зростанню виробництва та збільшенню кількості робочих місць. З іншого боку, для інвесторів створюється можливість урізноманітнити інструменти інвестування та забезпечити прибутковість своїх вкладень при заданому рівні ризику. При цьому, якщо фондовий ринок досить розвинений, інвестор може бути впевнений в надійності та ліквідності даних інструментів і, отже, буде зацікавлений у нових інвестиціях. Інвестиційна діяльність підприємств на фондовому ринку та шляхи підвищення її ефективності, є предметом досліджень багатьох науковців, однак, у зв’язку із зниженням інвестиційних процесів і погіршенням економічної ситуації обрана тема й надалі залишається актуальною.Мета статті полягає у виявленні закономірностей та можливостей активізації інвестиційної діяльності суб’єктів фондового ринку України на основі дослідження динаміки обсягу випуску акцій та облігацій.

Посилання

Офіційний сайт Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://www.nssmc.gov.ua

Поворозник В. О. Фондовий ринок України на сучасному етапі: проблеми та шляхи їх вирішення / В. О. Поворозник // [Електронний ресурс] – Режим доступу : http://old.niss.gov.ua/book/StrPryor/2/3-5-Povoroznyk.pdf

Бережна І. Ю. Поняття та роль інвестиційної діяльності та інвестиційного процесу на сучасному етапі економічного розвитку / І. Ю. Бережна // Науковий вісник ЧДІЕУ. 2011. № 1(9). С. 86–92.

Яковенко Г. С. Фондовий ринок: сучасний стан та перспективи розвитку / Г. С. Яковенко // Магістеріум. Економічні студії. 2014. Вип. 56. С. 105-108.

Петик Л. О. Сучасний стан фондового ринку в Україні / Л. О. Петик // Національний лісотехнічний університет України. 2015. Вип. 25.1. С. 344-350.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Міжнародна економіка