ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ ЕЛЕКТРОННИХ ДЕРЖАВНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ: НЕДОЛІКИ, ПРОБЛЕМИ ТА МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД

Автор(и)

  • К.О. Нога
  • С.В. Войтко

Ключові слова:

публічні закупівлі, електронні державні закупівлі, система ProZorro, реформа публічних закупівель.

Анотація

Мета наукового дослідження полягає в аналізуванні проблем і недоліків функціонування системи електронних державних закупівель в Україні та в світі, обґрунтуванні шляхів їх вирішення. Виявлено, що дослідженню проблем, пов’язаних з вдосконаленням системи державних закупівель, забезпеченню прозорості їх проведення та протидії правопорушенням у цій сфері, присвячені роботи таких вітчизняних і зарубіжних вчених як К. Джилінгем, К. Лайсонс, А. Марусов (писав як дослідник системи державних закупівель України для видань «Дзеркало тижня», «Українська правда», «Економічна правда», інтернет-видання «Forbes UA», «Вісника державних закупівель»), Н. Б. Ткаченко, В. Чабан та інші.
У науковій роботі розкрито особливості функціонуванні системи електронних державних закупівель в Україні. Розглянуто зарубіжний досвід функціонуванні електронних державних закупівель в країнах Європи таких як Швеція, Грузія та Німеччина. Розглянуто та проаналізовано становлення системи електронних торгів у процесі здійснення державних закупівель в Україні. Розглянуто основні закони та накази Україні про здійснення державних закупівель. Також проаналізовано динаміку обсягу державних закупівель в Україні за останні роки. Досліджено сучасний стан і розраховано показники ефективності державних закупівель, які здійснюються за допомогою системи ProZorro. Визначено основні недоліки системи ProZorro та перспективи її розвитку.
Проведене дослідження надало змогу визначити, що на сьогоднішній день зміни у сфері публічних закупівель в Україні загалом є позитивними. Запропоновано оновлення законодавчої бази у питаннях впровадження електронної системи ProZorro з метою розширення можливостей громадського контролю. Виявлено, що процес електронних державних закупівель став більш прозорим і доступним для користувача.
Визначено те, що запроваджена система електронних державних закупівель на базі он-лайн платформи «Prozorro» надає досить показові результати та в цілому. Виявлено певні недоліки, доведено ефективність, про що свідчать показники обсягів закупівель та економії бюджетних коштів.

Посилання

Про засади запобігання і протидії корупції : Закон України від 07.04.2011р. № 3206-VI [Електронний ресурс] – Режим доступу : http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/3206-17.

Шатковський О. Електронні державні закупівлі: пошук українського шляху [Електронний ресурс] / О. Шатковський, Г. Файвеш. – Режим доступу : http://eupublicprocurement.org.ua/e-procurement-finding-a-way-for-ukraine. html?lang=RU

Державні закупівлі як засіб активізації підприємницької діяльності [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://blog.liga.net/user/vmalolytneva/ article/19446.aspx

Чабан В. Електронні державні закупівлі: на шляху до інтеграції з ЄС / В. Чабан // Юридична Газета. – 2015. – № 52 (498). – С. 22-23.

Сайт ProZorro [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://prozorro.gov.ua

Про публічні закупівлі : Закон України від 10.12.2016 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/922-19.

Джилінгем К. Управление закупочной деятельностью и цепью поставок / К. Джилінгем, К. Лайсонс. – М. : Инфра-М, 2005. – 798 с. 8. Ткаченко Н. Б. Управління державними закупівлями : монографія / Н. Б. Ткаченко. – К. : Книга, 2007. – 296 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Міжнародна економіка