ТЕНДЕНЦІЇ, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • О.Д. Волкова
  • І.М. Манаєнко

Ключові слова:

високотехнологічне виробництво, галузі промисловості, економічна ситуація, інформаційні технології, тенденції розвитку.

Анотація

У статті визначено місце та роль високотехнологічного виробництва в Україні,виявлено тенденції розвитку високотехнологічної промисловості України, досліджено проблеми національного високотехнологічного виробництва. Встановлено, що на високотехнологічне виробництво припадає незначна частка ВВП України, що, в першу чергу, пояснюється недостатнім державним фінансуванням НДДКР. Проаналізовано динаміку обсягу експорту високотехнологічної продукції з України та встановлено, що цей показник зменшується, що також обумовлено істотними технологічними, фінансовими та загальноекономічними проблемами. На перевагу цим фактам визначено доцільність та ефективність розвитку високих технологій в Україні, спираючись на високий кваліфікаційний рівень кадрів, наявність великої кількості технологій для впровадження тощо, та на цих засадах сформовано перспективи розвитку високотехнологічних галузей промисловості в умовах української економіки.

Посилання

Васильєв О.А. Роль національної науки і високих технологій в економізації зовнішньої політики України. Україна у світових та регіональних інтеграційних процесах: проблеми визначення стратегії: матеріали між нар. наук.-практ. конф., м. Київ, 6 червн. 2007 р. Київ, 2007. С.246–263.

Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua.

Статистичний збірник. Промисловість України у 2011-2015 роках.URL:http://www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/publ5_u.htm

Офіційний портал Державної фіскальної служби України: митна статистика. URL: http://sfs.gov.ua/ms.

Форсайт економіки України: середньостроковий (2015-2020 роки) і довгостроковий (2020-2030 роки) часові горизонти // Світовий центр даних з геоінформатики та сталого розвитку. URL: http://wdc.org.ua/uk/node/182605

Топ-10 експортованих товарів у 2015 році. Портал Федерації роботодавців України. URL: http://www.fru.org.ua.

Свєженцев О.О. Перспективи розвитку машинобудівної галузі України: формування нової концепції промислової політики. Управління розвитком. Харків, 2016. № 2 (184). С. 12-19.

Федоненко М.Є. Перспективи розвитку високотехнологічної галузі в Україні. Електронне наукове фахове видання «Ефективна економіка». Дніпро, 2012. №5.URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1159.

Проект «Стратегії розвитку високотехнологічних галузей до 2025 року». Департамент розвитку інновацій та інтелектуальної власності. URL: http://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=uk-UA&id=c3081991-45fb-47df-abc659822e854a99&title=ProektstrategiiRozvitkuVisokotekhnologichnikhGaluzeiDo2025-Roku

Васильєв О. Проблеми розвитку високотехнологічних галузей економіки України в умовах глобальної конкуренції. Наукова електронна бібліотека періодичних видань НАН України. URL:http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/25188/19Vasilev.pdf?sequence=1

Гальчинський А. С, Геєць В.М., Кінах А.К., Семиноженко В.П. Інноваційна стратегія українських реформ : монограф. Київ : Знання України, 2002. c.336.

Згуровський М.З. «Форсайт Економіки України: 2015-2030 роки». Міжнародна рада з науки (ICSU); Комітет із системного аналізу при Президії НАН України; Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»; Інститут прикладного системного аналізу НАН України і МОН України; Світовий центр даних з гео інформатики та сталого розвитку. Київ : НТУУ «КПІ», 2015.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Менеджмент