ПЕРСПЕКТИВИ РИНКУ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ У КОНТЕКСТІ ВИХОДУ ПІДПРИЄМСТВА НА НОВІ РИНКИ ЗБУТУ

Автор(и)

  • І.І. Душенька
  • К.О. Кузнєцова

Ключові слова:

ведення бізнесу, експорт, публічні закупівлі, ринки збуту, ринок публічних закупівель.

Анотація

Прийняття Закону України «Про публічні закупівлі» у 2015 р. нашою державою було розпочато приведення законодавства даної сфери до вимог Угоди про асоціацію з ЄС, що зумовило проведення відкритих та загальнодоступних публічних тендерів для всього бізнесу. У даній статті було проаналізовано стан ринку публічних закупівель України та Європейського Союзу, зокрема, оцінено його з точки зору перспективності для українських підприємств к контексті їх виходу на нові ринки збуту для розширення своєї діяльності. Було вивчено законодавчу базу України та країн ЄС, що діє на даному етапі розвитку під час проведення публічних закупівель, зокрема, в електронних торгах. Окреслено механізм участі в публічних закупівлях українських компаній. Було визначено можливості та перспективи виходу вітчизняних підприємств на даний ринок з точки зору легкості здійснення процедури участі у закупівлях. Систематизовано переваги та узагальнено відмінності ринку публічних закупівель ЄС від аналогічного в Україні.

Посилання

Вісник публічних закупівель Європейського Союзу. URL: http://ted.europa.eu/

Ткаченко Н.Б. Електронні публічні закупівлі: досвід країн ЄС та впровадження його в України Математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці. 2016. №10 (184). С. 471-477.

Про публічні закупівлі: Закон України від 25.12.2015, № 922-VIII. URL: zakon.rada.gov.ua/go/922-19.

Шатковський О., Файвеш Г. Електронні державні закупівлі: пошук українського шляху. Портал проекту ЄС «Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС». URL: eupublicprocurement.org.ua/e-procurement-finding-a-way-forukraine.

html

Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС. Збірник директив ЄС з питань державних закупівель. URL:

http://eupublicprocurement.org.ua/wpcontent/uploads/2015/02/EU-PP-Directives-Compendium_UKR.pdf

Про Стратегію реформування системи публічних закупівель («дорожню карту»): Розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.02.2016 № 175-р. URL:zakon.rada.gov.ua/go/175-2016-р.

Конспект до модуля 5 онлайн–курсу «Публічні закупівлі для бізнесу» на платформі безкоштовних онлайн–курсів «Prometheus». URL: http://bit.ly/2ASrj9u

Державні закупівлі в країнах-членах Європейського союзу URL: http://kievchamber.org.ua/files/files/ GP_in_the_EU.pdf

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Менеджмент