ІНТЕРНЕТ-БАНКІНГ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЙОГО ВИКОРИСТАННЯ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • В.Я. Голюк
  • Т.А. Драпалюк

Ключові слова:

Інтернет-банкінг, банківські послуги, рахунок, комісія, дистанційне банківське обслуговування.

Анотація

У статті проаналізовано сучасний етап розвитку Інтернет-банкінгу в Україні як одного з видівдистанційного обслуговування в банківській сфері. Проаналізовано сутність Інтернет-банкінгу, його переваги та недоліки. Досліджено економічне підґрунтя виникнення та розвитку Інтернет-банкінгу як в Україні так і за кордоном. Результати дослідження демонструють, що банки просувають Інтернет-банкінг шляхом встановлення комісій на проведення операцій, які є низькими або й навіть дорівнюють нулю, оскільки це дозволяє банками знизити витрати на персонал. Проведено компаративний аналіз переліку послуг, які вони надаються в Україні дистанційно, та їх тарифів. У статті вказано, що нині найбільш популярними послугами Інтернет-банкінгу є наступні: проведення платежів, перевірка стану рахунків, відкриття депозитних рахунків, обмін валют, мобільний банкінг та ін. Нині українські банки не тяжіють до впровадження нових продуктів, просуваючи вже існуючі послуги Інтернет-банкінгу, наприклад Р2Р. У більшості банків широкий перелік послуг Інтернет-банкінгу є безкоштовним, окрім переказу коштів до інших банків. Вказано причини, що стримують розвиток Інтернет- банкінгу в Україні. Запропоновано заходи щодо сприяння розвитку цього виду банківських послуг в нашій державі.

Посилання

Вареник Н. Інтернет-банкинг: для людини чи проти неї? Дзеркало тижня. 2016.URL: https://zn.ua/business/internet-banking-dlya-cheloveka-ili-protiv-nego-_.html (дата звернення - 23.12.2016).

Пятак Ю.А. Использование интернет-банкинга в Украине и перспективы его дальнейшего развития. Вісник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. 2011. №970. С.375-381.

Данцев С.С. Використання альтернативних каналів продажів банківських продуктів як фактор підвищення ефективності діяльності банку. Молодіжний науковий вісник Української академії банківської справи НБУ. 2013. №3. С. 288-295.URL:http://banking.uabs.sumdu.edu.ua/index.php/en/scientific-activities/studentskanauka/naukovi-statti

Что нужно знать при выборе интернет-банкинга о возможностях этой услуги?

Prostobank.ua. 2015.

URL:http://www.prostobank.ua/internet_banking/stati/chto_nuzhno_znat_pri_vybore_internet_bankinga_o_vozmozhnostyah_etoy_uslugi.

Интернет-банкинг для частных лиц. Prostobank.ua. 2017.

URL:http://www.prostobank.ua/internet_banking.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Менеджмент