МОДЕЛЬ ПРОГНОЗУВАННЯ КУРСУ ВАЛЮТ В УКРАЇНІ НА ОСНОВІ КОНСЕНСУС ПРОГНОЗУ

Автор(и)

Ключові слова:

економіко-математична модель, валютний курс, економічний розвиток,

Анотація

Прогнозування як спроба прогнозувати майбутнє відомо з давніх часів і трактується як інструмент людського успіху. Предметом даної статті є наукове прогнозування, висновки якого мають бути аргументовані та засновані на законах розвитку прогнозованого явища або процесу. Наукові прогнози в сфері економіки зменшують загальну невизначеність знань про ринкову кон'юнктуру для економічних агентів. Зниження невизначеності позитивно впливає на економічну активність та економічний ріст - як на один із показників, що визначають ефективність функціонування економічної системи та дій органів державного управління. Таким чином, розвиток системи наукового прогнозування відповідає інтересам економічних агентів і актуальний в економіці Україні, де прогнозування та планування в різних сферах діяльності поки не об'єднані в загальну систему. Валютний курс виступає об'єктом макроекономічної політики. З його допомогою нерідко відбувається врегулювання платіжного балансу. Валютний курс відіграє важливу роль при розробці і проведенні кредитно-грошової політики, оскільки підтримка визначеного рівня валютного курсу може зажадати використання офіційних валютних резервів, що неминуче відіб'ється на пропозиції грошей в економіці. У країнах з перехідною економікою при здійсненні програм стабілізації валютний курс може використовуватися в якості «номінального якоря» у боротьбі з високою інфляцією чи гіперінфляцією. Рівень валютного курсу з одного боку виступає одним із найбільш важливих показників стану національної економіки, а з іншого – є однією із пріоритетних задач макроекономічного регулювання. У той же час лібералізація плаваючих валютних курсів, інтенсифікація процесів переміщення капіталу між країнами призвели до того, що держава майже повністю втратила контроль над процесами, що відбуваються на валютних ринках. Як наслідок, проблеми дослідження динаміки валютних курсів і їх прогнозування для забезпечення ефективного здійснення державної політики набувають особливої актуальності. Незважаючи на те, що робіт у даному напрямку існує чимало, вони не позбавлені недоліків, і підходу який би відзначався високими прогностичними властивостями і одночасно був доступним широкому загалу на сьогодні не існує. У зв’язку з цим метою даної роботи є розробка математичної моделі прогнозування довгострокової динаміки валютного курсу.

Посилання

Managing Functional Biases in Organizational Forecasts: A Case Study of Consensus Forecasting in Supply Chain Planning [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу:http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download;jsessionid=7E04127D6ADEA4D3B9FF07FD8757B70Fdoi=10.1.1.121.5439&rep=rep1&type=pdf

Математичні ставки. Про затвердження Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та курсу банківських металів : постанова НБУ від 12.11.2003 № 496 // Информационный портал Украины.

Як Электронная коммерция (E-commerce) в Украине и мире - в цифрах

[Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.web-mashina.com/webblog/ecommerce-prognoz-elektronnoi-kommercii-ukrainy-2017-2018.

Eurostat.[Електронний ресурс]: – Режим доступу до ресурсу:

http://ec.europa.eu/eurostat

Модель на основі лінійного тренду + сезонність

Модель на основі логарифмічного тренду + сезонність

Модель на основі степеневого тренду + сезонність

Модель ХольтаВінтерса Консенсус прогноз

,82 7,69 22,34 90,86 6,11

minfin [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу:

https://minfin.com.ua/

Рабочая книга по прогнозированию (Бестужев-Лада) [Електронний ресурс] –

Режим доступу до ресурсу:http://www.sociologos.ru/metody_i_tehnologii/Razdel_Analiz_dannyh/Prognozirovanie/Rabochaya_kniga_po_prognozirovaniyu_Bestuzhev-Lada

Метод екстраполяції [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу:

http://buklib.net/books/28430/

Метод дерева рішень [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу:

https://basegroup.ru/community/articles/description

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Математичне моделювання економічних систем