УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ПРОМИСЛОВИХ КОМПЛЕКСІВ РЕГІОНІВ

Автор(и)

  • С.О. Тульчинська Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна
  • А.Ю. Погребняк Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна
  • А.Д. Медведєва Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна

Ключові слова:

конкурентоспроможність регіону, промислові комплекси регіонів, управління, стратегія розвитку, інновації

Анотація

Стаття присвячена вивченню теоретичних джерел та основних критеріїв визначення конкурентоспроможності промислового регіону та розробці рекомендацій щодо управління конкурентоспроможністю промислових регіонів.

Сформовано визначення поняття: «конкурентоспроможність регіону» як позиція регіону у національному та міжнародному рейтингу за результатами реалізації його конкурентних переваг, що обумовлені економічними,політичними,соціальними факторами,а також інноваціями.

Обґрунтовано, що для виправлення існуючих проблем на регіональному рівні у країні необхідно сформувати стратегії управління конкурентоспроможністю промислових комплексів, основу яких становитиме сукупність методів, способів, важелів та алгоритмів для встановлення довгострокових цілей, які комплексно охоплюють усі сфери діяльності промислових підприємств, ураховують можливі майбутні зміни зовнішнього середовища та циклічність розвитку економіки, тобто необхідно сформувати засіб для реалізації місії підприємств промислового комплексу.

Доведено, що на створення та реалізації стратегії управління конкурентоспроможністю підприємств промислового комплексу регіону найбільш всього впливає компетентність вищого рівня менеджменту.

У висновках зазначено, що для підвищення ефективності промислових комплексів регіонів необхідно вдосконалювати традиційні методи з управління конкурентоспроможності окремих підприємств у комплексі та впроваджувати новітні стратегії їх розвитку, дивлячись на динамічний розвиток на мінливість українського ринку.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-05-29

Номер

Розділ

Економіка підприємства