ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ РИНКУ ЗЕМЛІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • І. Д. Фартушний Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1595-9495
  • В. М. Черепинець Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2436-9246

Анотація

У статті розглянуто проблему, яка пов’язана із завершенням земельної реформи та повноцінним впровадженням ринку землі сільськогосподарського призначення в Україні. На сьогодні питання землі є одним з найбільш важливих і складних у аграрній політиці України, досі немає єдності стосовно бачення сутності ринку землі. Мораторій на купівлю та продаж земель сільськогосподарського призначення викривлює саму суть приватної власності на землю, адже власник не має змоги використовувати землю ефективно, залучати інвестиції, передавати в заставу. Ця заборона робить неможливим перехід земель сільськогосподарського призначення до ефективного господаря. Ця проблема у науковому плані повинна бути обґрунтована з усіх сторін, а її розв’язання помітно прискорить зростання добробуту всієї країни. Відміна заборони на продаж та купівлю земельних ділянок, визнання землі капіталом, що приносить дохід, стане можливим після детального вивчення існуючого стану всіх земель та прогнозу соціально-економічних наслідків впровадження ринку землі. Мета даної роботи полягає у аналізі структури ринку землі та земельних відносин, побудові економіко-математичної моделі функціонування ринку землі сільськогосподарського призначення, за допомогою якої можна оцінити наслідки відміни мораторію та спрогнозувати динаміку доходів основних учасників ринку землі, перерозподіл площ земельних ділянок сільськогосподарського призначення, формування та динаміку цін на землю під впливом процесів попиту та пропозиції. Предметом дослідження виступає методологія, методи та шляхи формування, становлення, розвитку та регулювання ринку землі сільськогосподарського призначення в сучасних умовах. У роботі було проаналізовано аграрну сферу України у якій зараз існує багато проблем через недоцільні та економічно неправильні процеси роздержавлення та приватизації сільськогосподарських земель. Виявлено основні фактори впливу на ринок земель сільськогосподарського призначення, зокрема на вартість земельних ділянок. Досліджено та узагальнено нагромаджений вітчизняний та зарубіжний досвід стосовно оцінювання вартості земельних ділянок, становлення та розвитку ринку землі сільськогосподарського призначення. Обґрунтовано основні категорії населення, які беруть участь у формуванні та функціонуванні ринку сільськогосподарських земель. В контексті зроблених припущень було побудовано динамічну модель ринку сільськогосподарських земель. Впровадження ринку сільськогосподарських земель та їх ефективне використання не лише забезпечить раціональне використання земель та підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва, але і забезпечить розвиток економіки країни загалом.

Посилання

Добряк Д. С., Шкуратов О. І. Формування і розвиток ринкових земельних відносин на теренах України. Збалансоване природокористування. 2018. № 1.С. 6–17.

Григорків В.С., Буяк Л.М., Іщенко С.В. Моделювання економічної динаміки з урахуванням ринку землі сільськогосподарського призначення. Чернівці: ЧНУ, 2015. 264 с.

Гуторов О. І. Оцінка земельних ресурсів та ефективності інвестицій: монографія. Харків, 2006. 368 с.

Месель-Веселяк В. Я. Реформування аграрного сектора економіки України (здобутки, проблеми, вирішення). Вісник економічної науки України. 2010. № 2 (18). С. 205-211.

Міщенко Д. А., Месель-Веселяк В. Я., Федоров М. М. Теоретичні засади формування механізму розвитку аграрного сектору економіки України. Інвестиції: практика та досвід. 2011. № 22. С. 134- 136.

Саблук П. Т. Аграрна реформа в Україні (здобутки, проблеми і шляхи вирішення). Економіка АПК. 2009. № 12. С. 3-13.

Федоров М. М. Особливості формування ринку земель. Економіка АПК . 2007. № 5. С. 73-78.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-11-30

Номер

Розділ

Математичне моделювання економічних систем