СПЕЦИФІКА ОРГАНІЗАЦІЇ МІЖНАРОДНОЇ ТРАНСПОРТНО-ЕКСПЕДИТОРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Автор(и)

  • К. В. Сторчак Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна https://orcid.org/0000-0003-1406-4710
  • К. О. Кузнєцова Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна https://orcid.org/0000-0003-0162-1071

Ключові слова:

експедиторська діяльність, міжнародні перевезення, транспортна діяльність

Анотація

Стаття присвячена дослідженню особливостей специфіки організації міжнародної транспортно-експедиторської діяльності. Транспортно-експедиторська діяльність відіграє важливу роль у реалізації контрактів купівлі-продажу на національному рівні та у світовій економіці в цілому. Успішний розвиток і становлення ринкових механізмів значною мірою залежить від динамічного розвитку транспортної галузі, метою якої є створення сприятливих умов для функціонування всіх інших галузей економіки країни, виступаючи в ролі інфраструктурного обслуговування. Виявлено причини та передумови виникнення спеціалізованих транспортно-експедиторських організацій та визначено їх вплив на ефективність логістичних процесів на міжнародному ринку. Визначено, що популярність транспортно-експедиційних послуг викликана тим, що формування та обслуговування штату даної категорії працівників для кожного підприємства, відповідного парку транспортних засобів, необхідних приміщень і ремонтної бази є невигідним, оскільки є затратним та зазвичай використовується нераціонально. Тому для оптимізації господарської діяльності та логістичних зв'язків підприємствам доцільно, звільнившись від зайвих їм функцій, перекласти такі обов’язки на спеціалізовані логістичні структури. Сформульовано особливості надання транспортно-експедиторських послуг та визначено їх структуру. Проаналізовано особливості зацікавленості усіх учасників логістичного процесу у залученні експедитора-посередника; визначено основні тенденції на міжнародному транспортно-експедиторському ринку, які мають такі характерні ознаки: зміщення обсягу робіт та відповідальності за вантаж від відправників та отримувачів вантажу у бік експедиторських компаній та перевізників, а також пов’язане з цим розширення набору послуг, що експедитори пропонують власникам вантажу. Було проаналізовано основні тенденції сучасного розвитку експедиторської діяльності та напрямки подальших досліджень у даній сфері, що надасть можливість удосконалити та поглибити розуміння проблематики та тенденцій даного ринку.

Посилання

Вельможін А. В., Миротин А. Б., Гудков В. А. Вантажні автомобільні. 2015. (3 видання).

Казаков А. П. Технологія і організація перевантажувальних робіт. 2001. С. 390–393.

FIATA International Federation of Freight Forwarders Associations. URL: https://fiata.com/home.html.

Бачаєва Н. Г. Роль експедитора в організації інтермодальних перевезень. Бюлетень транспортної інформації. 2015. № 8-9. С.19-20.

Миротин Л. Б., Ташбаев І. Е. Ефективність транспортно-експедиційного забезпечення логістики в сучасних умовах. М: Бюлетень транспортної інформації. 2012. №11.

Макушев П. А., Московченко И. М. Транспортный менеджмент. Одесса, 2004. С. 160-164.

Курганов В. М. Логістика. Транспорт і склад в ланцюзі постачань товарів, 2009. (Книжковий світ). С. 154.

Дибська В. В., Сергєєв В. І. Моделі операційної діяльності логістичних центрів. Логістика і управління ланцюгами поставок. 2012. №1. С. 13–21.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-20

Номер

Розділ

Менеджмент