СУЧАСНИЙ СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ АВІАПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • І. А. Кравченко Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-6622-7940
  • В. Я. Голюк Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-8050-4158

Ключові слова:

авіапромисловість, військовий комплекс, експорт, конкурентоспроможність, світовий ринок

Анотація

Стаття присвячена особливостям розвитку діяльності авіапромислового комплексу України та можливостям виходу на зовнішні ринки. Реалізовано ретроспективний аналіз розвитку авіаційної галузі України та проаналізовано її сучасний стан. Визначено, що у питаннях національної безпеки вітчизняний авіапром забезпечує виконання державного оборонного замовлення, технологічний суверенітет у військовому та транспортних сегментах, постійне вдосконалення авіаційної техніки спеціального призначення. У той же час вітчизняні збройні сили також потребують оновлення їх технічного забезпечення, що визначає перспективи реалізації продукції галузі для внутрішніх потреб. Визначено, що сьогодні, з урахуванням низки організаційних та фінансових мотивів, визначальним шляхом розвитку авіації ЗС України слід вважати саме вдосконалення літаків та вертольотів. Авторами обґрунтовано, що в Україні має місце замкнутий цикл авіапромисловості, що характеризується достатнім рівнем конкурентоспроможності на світовому ринку авіапродукції. Зокрема, на території України виготовляються усі види авіаційної техніки: пасажирські та вантажні літаки, гелікоптери, літальні апарати малої авіації, а також є ремонтні заводи та заводи з виготовлення двигунів та бортової техніки. Аналіз продемонстрував, що тактичні літальні апарати, які перебувають на озброєнні Повітряних Сил Збройних Сил  України, мають допустимі льотно-технічні характеристики, але значно поступаються кращим сучасним аналогам за військовими та функціональними можливостями. Проаналізовано експорт авіаційної продукції України. Визначено різницю між продукцією українських підприємств та світовими аналогами. Вказано, що позиції країни на світовому ринку кінцевої продукції в сегменті авіаційної техніки військового та спеціального призначення досить стійкі. Особливу увагу приділено перспективам використання безпілотних літальних апаратів. Розглянуто стратегічні бачення вітчизняного авіабудування. Визначено перспективні напрями розвитку галузі та розширення обсягів експорту авіапродукції України на світовому ринку.

Посилання

Медведєв Г. А., Самойленко О. В. Бортові комплекси літальних апаратів п’ятого і шостого поколінь авіаційної техніки: тенденції сьогодення та перспективи майбутнього. Збірник наукових праць Державного науково-дослідного інституту авіації. № 7 (14). К., 2011. С. 87-93.

Офіційний сайт Міністерства економічного розвитку та торгівлі України «Державна підтримка українського експорту». URL: http://ukrexport.gov.ua/ukr/prom/ukr/30.html.

Бегма В. М., Свергунов О. О. Військово-технічна та оборонно-промислова політика України в сучасних умовах. К.: НІСД, 2013. 112 с.

Маслак О. І., Безручко О. О. Особливості оцінювання економічного потенціалу підприємства в умовах циклічних коливань. Вісник соціально-економічних досліджень. 2013. № 1(48). С. 121–127.

Тимків О. І. Основні напрямки державної політики щодо регулювання авіаційної промисловості в Україні. Економіка. Фінанси. Право. 2008. № 9. C. 3-6.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-20

Номер

Розділ

Менеджмент