УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА НА ЗАСАДАХ ПРОЦЕСНОГО ПІДХОДУ

Автор(и)

  • Н. Хомик
  • Ж. Жигалкевич

Ключові слова:

процесний, підхід, бізнес-процес, управління, стандарт, якість

Анотація

У статті розкрито особливості управління розвитком підприємства на засадах процесного підходу. Визначено сутність процесного підходу. Зазначено принципову відмінність процесного підходу від інших, що концентрується на результаті та оптимальному способі його досягнення.  Виокремлено положення на яких базується процесний підхід. Зазначено основні відмінності та концептуальні принципи процесного підходу до управління. Виявлено, що процесний підхід є базою побудови Системи Менеджменту Якості на підприємстві. На основі вивчення категорій «процес» та «бізнес-процес» визначено поняття управління бізнес-процесами. Розкрито взаємозв’язок процесного управління з такими управлінськими концепціями, як системи загального управління якістю (TQM), комплексна система планування й управління ресурсами підприємства (ERP), система управління потоками робіт (WFMP). Доведено необхідність створення на підприємстві повноцінної системи управління якістю (Quality Management System, QM-системи), як можливість відповідати вимогами ринку, а також як важливої складової частиною системи управління підприємством, що впливає на якість продукції або послуги і конкурентоспроможність

Посилання

Martin, J. Enterprise Engineering // The Key to Corporate Survival. –V.I-V. – UK: Savant Institute, 1994.

Репин В. В. Бизнес-процессы компании: построение, анализ, регламентація / В. В. Репин. – М.:РИА «Стандарты и качество», 2007. – 240 с.

Кононова І.В. Сутність процесного підходу до управління підприємством / Кононова І.В. // Економіка і регіон № 3 (40) – 2013 – ПолтНТУ.

ISO 9000:2005(R). Системи менеджменту якості. Основні положення і словник / під ред. Лебедєвої Є. В. – М., 2006. – 49 с.

Ивлев В.А., Попова Т.В. Процессная организация деятельности предприятия [Електронний ресурс]. — Режим доступа: http://quality.eup.ru

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-15

Номер

Розділ

Менеджмент