ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ВИЗНАЧЕННЯ ОРЕНДНОЇ ПЛАТИ ЗЕМЛІ

Автор(и)

  • І.Д. Фартушний Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine https://orcid.org/0000-0003-1595-9495
  • В.М. Черепинець Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine

Ключові слова:

оренда, земельна ділянка, ринкова вартість, оцінка, ефективність, економіко-математичне моделювання

Анотація

У статті розглянуто проблему відсутності загального підходу до визначення розміру орендної плати за земельну ділянку, що заважає раціональному використанню землі та її переходу до ефективних власників та користувачів. Земля як один з основних складових всіх процесів життєдіяльності суспільства в економічній, політичній,  соціальній, виробничій, екологічній та інших сферах володіє властивостями, адекватна оцінка яких є важливою умовою ефективного функціонування і розвитку економіки. Тому точне визначення розміру орендної плати за землю сприяє правильному прийняттю рішень в області землекористування не тільки в державному, але і в приватному секторі. Мета даної роботи полягає у визначенні, на основі економіко-математичного моделювання, розміру орендної плати за орендовану земельну ділянку (долю, пай) на основі результатів оцінки ринкової вартості землі. Предметом дослідження виступає методологія встановлення плати за землю. В роботі були розглянуті основні сучасні підходи до визначення орендної плати за землю та обґрунтовано ефективність застосування ринкової вартості землі для її встановлення. Систематизовано теоретико-методологічні пізнання порядку оцінки ринкової вартості земельних ділянок. Досліджено сучасний стан ринку землі і визначено перспективи його розвитку. Розглянуті альтернативні варіанти визначення орендної плати за землю. Приведені варіанти побудови дохідної моделі орендної плати за земельну ділянку. Запропоновано оптимізацію процесу в розрахунку орендної плати з використанням економіко-математичного моделювання. Визначені розрахункові оптимальні параметри розміру орендної плати. Розроблено найбільш ефективну методологію для встановлення плати за землю. Використання запропонованої методики дозволить суттєво збільшити розмір доходів від оренди, більш справедливо розподіляти земельні платежі між орендаторами землі. Також це забезпечить застосування однакового підходу до визначення орендної плати, що  приведе до ефективнішого і раціонального користування земельними ресурсами, посприяє розвитку ринку землі та залученню інвестицій.

Посилання

Амбросов В.Я. 2005: Наукові положення удосконалення економічного і господарського механізму в розвитку сільського господарства/ В.Я.Амбросов, Т.Г.Маренич // Економіка АПК. № 10, 14-19.

Єрмаков О.Ю. Розвиток раціонального ринку оренди сільськогосподарських земель / О.Ю.Єрмаков, А.Л.Кравченко // Економіка АПК. - № 6, 10-14.

Гайдуцький П.І. 1991: Оренда в агрокомплексі : Запитання і відповіді // П.І.Гайдуцький, К. : Україна, 7.

Данкевич А.Є. 2007: Світовий досвід оренди земель / А.Є.Данкевич // Економіка АПК. - № 3, 138-144.

Шебаніна О.В. 2008 : Орендні земельні відносини: сучасний стан та основні напрями вдосконалення / О.В.Шебаніна // Економіка АПК. - № 7, 7-13.

Юрчишин В. 2003 : Господарство населення : проблеми майбутнього / В.Юрчишин // Економіка України - №9, 69-72.

Юхименко П.І. 2010 : Розвиток орендних відносин в аграрному секторі економіки / П.І.Юхименко, О.М.Загурський // Економіка АПК. - № 1, 18-20.

Панченко І. 1991 : Економічна оцінка територіальних ресурсів / І.Панченко // Економіка України. - № 3, 50-56.

Прус Ю. 2012 : Оренда землі та напрямки її розвитку в сільськогосподарських підприємствах / Ю.О.Прус // Автореф. дис. канд. екон. наук : 08.00.04. ХНТУСГ. – Харків, 20.

Карташова О.Г. 2011: Підвищення ефективності виробництва підприємств / О.Г.Карташова // Автореф. дис. канд. екон. наук.: 08.00.04. Дніпропетровський державний аграрний університет. – Дніпропетровськ, 20.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-14

Номер

Розділ

Математичне моделювання економічних систем