ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ІМПОРТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА ОСНОВІ ЛОГІСТИЧНИХ ПІДХОДІВ

Автор(и)

  • К.А. Бородкіна Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-9973-9918
  • В.В. Чорній Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-9507-0778

Ключові слова:

імпорт, ефективність імпортної діяльності, фармацевтика, логістичний підхід, оптимальний лот поставки, Інкотермс

Анотація

У статті відзначено важливість постійного розвитку підприємств, підтримки та підвищення їхніх конкурентних позицій. Підкреслено важливість фармацевтичного сектору економіки для будь-якої країни, проаналізовано основні тенденції у питанні походження складових готових лікарських засобів (ГЛЗ) та у сфері ціноутворення у даній галузі. Досліджено структуру собівартості з виокремленням у ній частки сировини. Висвітлено фактори впливу зовнішнього та внутрішнього середовища на ефективність імпортної діяльності фармацевтичних підприємств з огляду на значне використання вітчизняними фармацевтичними виробниками імпортованої сировини для подальшого виготовлення ГЛЗ. Зазначено важливу роль формування та реалізації концепції забезпечення якості на українських підприємствах, а також її аналогів у інших країнах. Виділено методи підвищення ефективності імпортних поставок, які можуть використовуватися фахівцями підприємств, що займаються закупівлею імпортної сировини та матеріалів, а саме: отримання найбільш вигідної ціни, досягнення найвигідніших умов поставок та оплати, грамотне складання зовнішньоекономічних контрактів, ретельна перевірка товаросупровідної документації, контроль виконання обов’язків за контрактами. Запропоновано такі шляхи підвищення ефективності імпортної діяльності підприємства, за реалізацією яких можуть бути реалізовані фахівцями із закупівель:  пошук альтернативних виробників та постачальників сировини та матеріалів з нижчою ціною та їх впровадження на підприємстві; запит цін на постачання сировини іншими лотами; закупівля сировини з меншим залишковим строком придатності; перехід до інших умов Інкотермс. Запропоновано методику порівняння цін на поставку товарів різними лотами шляхом розрахунку скоригованих цін на основі оцінки замороженого капіталу.

Посилання

Гавриленко Н. I., Кулич Я. В. Тенденції та перспективи розвитку фармацевтичного ринку. Проблеми і перспективи економіки та управління. 2015. № 1. С. 69-76.

Немченко А. С., Назаркіна В. М. Обґрунтування методичних підходів до управління собівартістю виробництва лікарських засобів. Управління, економіка та забезпечення якості в фармації. 2015. № 3. С. 38-43.

Пермінова С. О., Василенко М. Ю. Економічна ефективність імпортної діяльності підприємства: фактори впливу. Збірник наукових праць «Сучасні підходи до управління підприємством». 2018. №3. С. 333-343.

Красілич І. О. Фактори впливу на ефективність експортно-імпортної діяльності машинобудівних підприємств. Молодий вчений. 2016. № 5. С. 73-76.

Гордійчук Ю. П. Підвищення ефективності імпортної діяльності підприємства логістичної сфери: дипломна робота бакалавра: 6.030601 Менеджмент / Київ, 2019. 78 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-29

Номер

Розділ

Менеджмент