ТРАНСФОРМАЦЯ ДЕРЖАВНОЇ СИСТЕМИ ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

Автор(и)

  • А. І. Максимчук Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2239-101X
  • В.М. Стефківський Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine https://orcid.org/0000-0002-5737-915X

Ключові слова:

інтелектуальна власність, система правової охорони інтелектуальної власності, Державна служба інтелектуальної власності, Укрпатент, Національний офіс інтелектуальної власності

Анотація

Розглянуто трансформацію державної системи правової охорони інтелектуальної власності в Україні, описано її перехід від трирівневої до дворівневої структури, надано характеристику основних державних органів, що здійснювали діяльність у сфері охорони інтелектуальної власності за трирівневої структури та характеристику основних державних органів, що здійснюють діяльність у сфері охорони інтелектуальної власності уже за дворівневої структури, а також оцінено перспективи подальшого розвитку та можливі шляхи вдосконалення державної системи правової охорони інтелектуальної власності в Україні. Визначено, що при трирівневій структурі, основними органами, які регулювали діяльність у сфері інтелектуальної власності були Міністерство економічного розвитку та торгівлі, Державна служба інтелектуальної власності України, а також спеціальні державні заклади, зокрема: Український інститут інтелектуальної власності, Інтелзахист та Українське агентство з авторських та суміжних прав. Відповідно, за дворівневої структури, основним органом регулювання діяльності в галузі інтелектуальної власності так і залишилось Міністерство економічного розвитку та торгівлі і ключову роль стали виконувати також Національний офіс інтелектуальної власності, спільно із Українським інститутом інтелектуальної власності, які зараз, по своїй суті, є дублюючими один одного органами. Було визначено, що реформування державної правової системи охорони інтелектуальної власності в Україні триває донині, при цьому найоптимальнішим шляхом вдосконалення даної системи має стати здійснення детального аналізу функціонування сегменту колективного управління авторськими і суміжними правами, упровадження в нашій країні контролю, щодо захисту авторського та суміжного прав у мережі Інтернет. Важливим та першочерговим завданням має також стати реформування законодавчої бази у сфері промислової власності та сфері охорони інтелектуальної власності. Реформування, в свою чергу, має відбуватися із врахуванням міжнародного досвіду, зокрема досвіду США та країн ЄС.

Посилання

Реформування державної системи правової охорони ІВ. [Електронний ресурс]. – Режим доступу до ресурсу: http://yur-gazeta.com/publications/practice/zahist-intelektualnoyi-vlasnosti-avtorske-pravo// reformuvannya-derzhavnoyi-sistemi-pravovoyi-ohoroni-iv-do-chogo-gotuvatisya. html.

Національна стратегія розвитку сфери інтелектуальної власності в Україні на період до 2020 року. [Електронний ресурс]. – Режим доступу до ресурсу:http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/NT1009.html.

Урядовий портал. Розпорядження Кабінету міністрів України від 1 червня 2016 р. № 402-р «Про схвалення Концепції реформування державної системи правової охорони інтелектуальної власності в Україні». [Електронний ресурс]. – Режим доступу до ресурсу:https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/402-2016-%D1%80.

НОІВ: в Україні створено Центр підтримки технологій та інновацій.[Електронний ресурс]. – Режим доступу до ресурсу:https://mind.ua/news/20191184-noiv-v-ukrayini-stvoreno-centr-pidtrimki-tehnologij-ta-innovacij.

Урядовий портал – офіційний сайт. Мінекономрозвитку: Організації колективного управління авторськими та суміжними правами. [Електронний ресурс]. – Режим доступу до ресурсу: https://www.kmu.gov.ua// news/minekonomrozvitku-organizaciyi-kolektivnogo-upravlinnya-avtorskimi-ta-sumizhnimi-pravami-povinni-projti-reyestraciyu-za-novoyu-proceduroyu.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-01-02

Номер

Розділ

Міжнародна економіка