МОДЕЛЮВАННЯ УПРАВЛІННЯ ЗАПАСАМИ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ ПОПИТУ

Автор(и)

  • І.О. Пишнограєв Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine
  • Ю.В. Омельченко Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine

Ключові слова:

виробничі запаси, управління запасами, невизначеність попиту, розмір виробничої партії, імітаційне моделювання.

Анотація

Стаття присвячена дослідженню управління запасами на підприємстві харчової промисловості. Невизначеність майбутніх обсягів реалізації та поставок породжує необхідність мати страхові запаси, зберігання яких водночас не приносило б збитків. Ефективне управління запасами на виробництві є необхідною умовою для задоволення потреб споживачів, адже запаси є частиною оборотного капіталу, тому правильне керування ними свідчить про високу ефективність діяльності підприємства в цілому. Завдяки комплексному підходу до управління запасами можна підвищити гнучкість та швидкість реакції підприємства на динамічні умови ринку, коли точний попит в майбутньому періоді є невідомим. Метою дослідження є застосування методів економіко-математичного моделювання для визначення кількості продукції, яку слід зберігати на складі в якості страхового запасу, а також визначення кількості продукції, яку слід виготовляти в майбутньому періоді. Для вирішення задачі було проаналізовано теоретичні основи управління запасами, а також існуючі моделі, що використовуються на реальних виробництвах, досліджено їхню сутність, недоліки та переваги, рекомендації до застосування. Також важливою частиною стало досліджено питання стохастичності в задачах управління запасами. Існуючий ряд детермінованих моделей керування запасами не враховує випадковість попиту, з якою і пов’язані основні джерела невизначеності, а також ризику виникнення дефіциту або ж навпаки, надлишковості запасів. Для вирішення стохастичності попиту в даній роботі було застосовано емпіричний підхід та імітаційне моделювання. З використанням отриманих результатів, було розроблено економіко-математичну модель управління запасами в умовах невизначеності попиту, використання якої суттєво зменшить витрати суб’єкта на створення, а також зберігання запасів. А таким чином підвищить і конкурентоспроможність на ринку. Задача була розв’язана для реальних даних, розміщених у річній фінансовій звітності досліджуваного суб’єкта господарювання. Також надано результати реалізації задачі.

Посилання

Лукинский В.В. Актуальные проблемы формирования теории управления запасами: монография. СПб.: Изд-во СПбГИЭУ, 2008. 213 с.

Фасоляк Н.Д. Управление производственными запасами. М.: Экономика, 1998. 271 с.

Пономарьова Ю.В. Логістика: Навчальний посібник. К.: Центр навчальної літератури, 2003. 192 с.

Рубальский Г.Б. Управление запасами при случайном спросе (модели с непрерывным временем). М.: Советское радио, 1977. 160 с.

Свиридова О.А. Имитационные модели в задачах управления запасами // Известия Российского экономического университета им. Г.В. Плеханова. 2011. № 2 (2). С. 120–128.

Чудаков А.Д. Логистика: Учебник. М.: Издательство «РДЛ», 2003. 480 с.

Приватне акцінерне товариство ''Кременчуцький міськмолокозавод''. URL: http://kremez.emitents.net.ua/ua/docs/?fg_id=33 (дата звернення 13.02.2020).

Глушков И.Е. Управленческий учет на современном предприятии. Настольное компактное пособие по управленческому учету. М.: “КноРус”, 2004. 160 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-05-25

Номер

Розділ

Математичне моделювання економічних систем