ЦІННІСНІ СКЛАДОВА В ПРОЦЕСІ РОЗРОБКИ ПРОГРАМИ ЛОЯЛЬНОСТІ НА РИНКУ МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Н. О. Мельник Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»,
  • Н.Л. Писаренко Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»,

Ключові слова:

лояльність споживачів, конкурентоспроможність підприємства, прихильність до бренду, емоціональні мотиватори, програма лояльності, споживча цінність.

Анотація

В даній статті розглянуто поняття лояльності та його трактування в сучасних умовах. Проведено аналіз стану молочного ринку України на 2020 рік із урахуванням сьогоднішньої ситуації в країні - пандемії. Визначено стан попиту на молочну продукцію і його зміни в зв’язку з коронавірусом та закриттям галузі HoReCa на карантинний режим. Розглянуто високу  важливість лояльності в період пандемії.  Також було проаналізовано вплив споживчої лояльності на рівень конкурентоспроможності підприємства. Проаналізовані проблеми лояльності з наукових робіт багатьох вчених.  Вказано актуальність формування та лояльності до бренду в ринкових умовах. Розглянуто структуру власне самого процесу формування та підтримання рівня лояльності споживачів. Також в даній статті зазначено головні переваги лояльності, які в тій чи іншій мірі мають вплив на конкурентоспроможність товару та підприємств в цілому. Показано вплив рекламної кампанії, які орієнтуються на цінність бренду. Наведено етапи процесу формування та підтримання споживчої лояльності. Розглянуто питання програм лояльності та зазначено її основні види. Визначено цінність лояльності клієнта для підприємства.  Розглянуто прихильність до бренду та основні методи оцінки лояльності брендів. Проаналізовано важливість застосування емоціональних мотиваторів, які дають можливість забезпечити досить високу оцінку цінності пропозиції компанії для споживачів, а також можливість стати досить важливим джерелом росту та розвитку самого підприємства. Також визначено низку факторів, які впливають на формування лояльності споживача до бренду на ринку молочних продуктів в Україні. Визначено важливість саме емоційної складової при формуванні та підтримці рівня лояльності до бренду серед споживачів. Також побудована модель, на якій вказано шляхи для підвищення лояльності.

Посилання

Молочний ринок очікує глобальна криза. URL : https://kurkul.com/news/20331-molochniy-rinok-ochikuye-globalna-kriza--dumka

Райхельд Ф.Ф. Эффект лояльности: движущие силы экономического роста, прибыли и непреходящей ценности / Ф.Ф. Райхельд, Т. Томас ; пер. с англ. – М., ИД «Вільямс» 2005. – 384 с

Gremler Dwayne D. Service loyalty: Its nature, importance, implications / Dwayne D. Gremler and Stephen W. Brown // Proceedings American Marketing Association, 1996. - Pp. 171 - 180

Котлер Ф. Маркетинг менеджмент [Текст] / Ф. Котлер. – СПб. : Питер, 2003. – 752 с

Старов С.А. Лояльность бренду: классификация, методы оценки и программы формирования марочной приверженности / С.А. Старов // Вестник Санкт-Петербургского университета, 2007. - Вып.2, сер.8. - с.112-133

Райхельд Ф. Искренняя лояльность: ключ к завоеванию клиентов на всю жизнь / Ф.Райхельд при участии Р.Марки ; пер.с англ.С.Филина. - М. : Манн, Иванов и Фербер, 2013 - с.347

Scott Magids , Alan Zorfas and Daniel Leemon The New Science of Customer Emotions. Harvard business review. URL: https://hbr.org/2015/11/the-new-science-of-customer-emotions

Edelman Earned Brand Global Report URL: https://www.edelman.com/sites/g/files/aatuss191/files/2018-10/2018_Edelman_Earned_Brand_Global_Report.pdf

Arye Zucker Nikes activist ad activate shoppers. URL: - https://www.rakutenintelligence.com/blog/2018/nikes-activist-ad-activates-shoppers

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-06-12

Номер

Розділ

Маркетинг