ЗАКОРДОННИЙ ДОСВІД ВПРОВАДЖЕННЯ НОВІТНІХ СИСТЕМ ТА ПІДХОДІВ ДО УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ У ВИРОБНИЧІЙ СФЕРІ

Автор(и)

  • Ю. П. Воржакова Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine
  • К. Г. Мельник Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine

Ключові слова:

Artificial Intelligence, штучний інтелект, діджиталізація, бізнес-процеси, управління бізнес-процесами, інновації

Анотація

У даній статті проаналізовано закордонний досвід впровадження інноваційних підходів та технологій в управлінні бізнес-процесами у різних напрямках діяльності. Розглянуто використання машинного навчання у сфері охорони здоров'я, автоматизацію процесів у бізнесі, галузях навчання, правознавства та управління фінансами. Виділено основні бізнес-процеси на виробництві, які впливають на фінансову та репутаційну складову на підприємстві. Визначено переваги інноваційних рішень для підприємств, серед яких: оптимізація бізнес-процесів виробництва; збільшення ефективності господарської діяльності; збільшення конкурентоспроможності; зменшення витратної частини. Було розраховано окупність інвестицій в технології на прикладі виробничого підприємства, в результаті чого отримано висновок, що витрати на роботизацію виробництва окупаються швидко завдяки зниженню витрат на оплату робочої сили, підвищенню якості та збільшенню виробничих можливостей (запуск нового асортименту, гнучкість процесів). Розглянуто тенденції розвитку у кондитерській галузі та у галузі інноваційних технологій, а саме у питанні поширення та використання штучного інтелекту. Було визначено, що, врозріз стереотипам, в найближчі 5 років поширення штучного інтелекту стане причиною появи близько 2 мільйонів нових робочих місць, а не скорочення та заміни людської праці. На основі практичного досвіду закордонних підприємств, які інтегрують лазерні сканери в технологічну лінію для контролю якості продукції, щоб весь асортимент продукції проходив перевірку в реальному часі, запропоновано діджиталізацію контролю якості за допомогою імплементації штучного інтелекту. Удосконалення бізнес-процесів на виробничих підприємствах, зокрема, процесів контролю за допомогою AI дозволить значно знизити час на перевірку сировини, готової продукції та пакування.

Посилання

Технології у виробництві. URL: https://conti-moto.ru/proizvodstvo-novye-tehnologii/#i-2 (дата звернення 09.03.2020)

Офісна війна: чим загрожує автоматизація в бізнесі і чому не треба її боятися. URL: https://hightech.fm/2020/03/30/robot-vs-office (дата звернення 08.03.2020)

Інноваційні технології виробництва. URL: https://www.osp.ru/cw/2006/17/1155253/ (дата звернення 10.03.2020).

Потрійна обмеженість. URL: https://ru.wikipedia.org/wiki/Тройственная_ограниченность (дата звернення 09.03.2020).

Безродна С.М. Управління якістю: навч. посіб. Чернівці. 2017. С. 74-85.

Сучасні технології для контролю якості. URL: http://promis.ru/kompaniya/news/sovremennye-tekhnologii-dlya-kontrolya-kachestva/ (дата звернення 08.03.2020).

Під контролем. Штучний інтелект стежить за порядком на агропідприємствах. URL: https://www.agroinvestor.ru/technologies/article/31101-pod-kontrolem/ (дата звернення 10.03.2020).

Мій бос - робот: хто виграє в конкурентній гонці між людиною і AI. URL: https://hightech.fm/2020/04/06/robot-boss-ai (дата звернення 10.03.2020).

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-06-15

Номер

Розділ

Менеджмент