ДИНАМІКА ТА РОЗВИТОК ЗОВНІШНЬО-ТОРГІВЕЛЬНИХ ВІДНОСИН УКРАЇНА-ЄС, В ПРОЦЕСІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • М. М. Ремінський Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine
  • К.В. Петренко Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine

Ключові слова:

зовнішньоторговельний оборот, експорт, імпорт, зовнішньоекономічні зв’язки.

Анотація

Статтю присвячено діагностиці та аналізу тенденцій розвитку торговельно-економічних відносин між Україною та Європейським союзом. Проведено деталізований порівняльний аналіз головних статистичних показників, що найбільш ґрунтовно та якісно описують існуючі тенденції розвитку економічного співробітництва України з ЄС у товарно-торгівельній сфері. Досліджено та проаналізовано структурну зміну експортно-імпортних відносин за останні роки, аналіз динаміки яких надає змогу спрогнозувати певні тенденції економічних відносин у майбутньому в процесі продовження євроінтеграційного розвитку. Досліджено специфіки торговельно-економічної моделі, що формується під впливами палітри  євроінтеграційних процесів, які прямо чи опосередковано впливають на розвиток міжнародної торгівлі України з країнами ЄС. Встановлено, що за досліджуваний період український товарооборот та його структура зазнали значних структурно-трансформаційних змін, на які впливали ряд внутрішніх та зовнішніх факторів, що були створені як за умови державних та недержавних ініціатив. Досліджено позитивні та негативні сторони європейської економічної інтеграції, які є наслідками виконання економічної частини договору про Асоціацію. Проведене дослідження дає змогу здійснити загально-ситуативну оцінку динаміки українського експорту, основу якого становлять товари низької доданої вартості та сировинні продукти, що в загальній структурі сміливо збільшують свою частку національного експорту. Здійснено порівняльну динаміку рівня значимості основних торгівельних партнерів ЄС в структурі експортно-імпортних операцій на основі якої сформовано висновки, щодо зміни торгівельних відносин з найбільш значимими партнерами в контексті локального міждержавного співробітництва. Попри наявність ряду важливих проблем, вирішення яких вимагає додаткових ґрунтовних досліджень, встановлено, що українська держава, маючи сукупність складних перепон та засторог так чи інакше розвивається в напрямку досягнення поставленої кінцевої мети, сумлінно виконуючи міжнародні домовленості,  що є вимушеним процесом для вступу України до ЄС та забезпечення гідних умов для життя українських громадян.

Посилання

Угода про асоціацію. Єдиний веб-портал органів державної влади в Україні. 2017. URL: https://www.kmu.gov.ua/diyalnist/yevropejska-integraciya/ugoda-pro-asociacyu (дата звернення: 21.05.2020).

Динаміка географічної структури зовнішньої торгівлі товарами. Державна служба статистики України, 2019. URL: http://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 21.05.2020).

Географічна структура зовнішньої торгівлі товарами у 2019 році. Державна служба статистики України, 2020. URL: http://www.ukrstat.gov.ua (дата звернення: 21.05.2020).

Питання трансформації української зовнішньої торгівлі на сучасному етапі. Центр досліджень соціальних комунікацій НБУВ, 2015. URL: http://nbuviap.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=1763:ukrajinska-zovnishnya-torgivlya-zmina-vektoru-trivae&catid=8&Itemid=350 (дата звернення: 21.05.2020).

Товарна структура зовнішньої торгівлі з країнами ЄС у 2019 році. Державна служба статистики України, 2020. URL: http://www.ukrstat.gov.ua . ( дата звернення: 21.05.2020).

Торгівля з ЄС в рамках поглибленої та всеосяжної угоди про вільну торгівлю. Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Торгівельно-промисловою палатою України, 2013. URL: http://www.me.gov.ua/Documents/Download?id=b9e3a4cc-7fd7-4d46-a54f-9111a6bd5b9a ( дата звернення: 21.05.2020).

Географічна структура зовнішньої торгівлі товарами з країнами ЄС за 2019 рік. Державна служба статистики України, 2020. URL: http://www.ukrstat.gov.ua ( дата звернення: 21.05.2020).

Зовнішня торгівля України товарами з країнами ЄС за 2012 рік. Державна служба статистики України, 2020. URL: http://www.ukrstat.gov.ua ( дата звернення: 21.05.2020).

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Міжнародна економіка