ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ФОРМУВАННЯ ЗАОЩАДЖЕНЬ ДОМОГОСПОДАРСТВАМИ УКРАЇНИ, БОЛГАРІЇ ТА ПОЛЬЩІ

Автор(и)

  • Є.С. Лобанова Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine
  • Т.В. Іванова Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine

Анотація

Проаналізовано динаміку заощаджень населення України у період з 2009до 2018 рр. Керуючись отриманими даними, зясовано, що з 2010 року відбувається постійне накопичення заощаджень. Аналіз за 2010-2015 роки показав, що це зростання відбулося більше ніж у 2,5 рази. Однак, з 2015 до 2018 заощадження домогосподарств зменшилися більше ніж у 10 разів.Узагальнено особливості й окреслено проблемні аспекти формування заощаджень вітчизняних домогосподарств у контексті їх доходів і витрат. Здійснено аналіз основних макроекономічних показників, які визначають умови заощаджень українців. Проведено порівняння із формуванням заощаджень у сусідніх державах, зокрема, Польщі та Болгарії. Проаналізовано проблему формування заощаджень домашніми господарствами на основі коефіцієнту Джині (коефіцієнт концентрації доходів). Так, у Болгарії цей коефіцієнт становить 37,4, у Польщі – 31,8, в Україні – 26,1. Що вказує на меншу можливість вітчизняних домогосподарств до накопичення коштів. Проаналізовано структуру сукупних доходів і витрат домогосподарств України. Результати дослідження вказують на те, що більшість витрат українських домогосподарств мають споживчий характер, оскільки половину з них складають продукти харчування. Виокремлено, що однією із проблем є досить низький відсоток витрат домогосподарств України на освіту, науку та здоров’я (менше 3%). Також проведено порівняльних аналіз сукупних доходів і витрат вітчизняних домогосподарств з аналогічними показниками  Польщі та Болгарії. Проведено паралель між зарубіжною та вітчизняною практиками формування і використання фінансів домогосподарств. Подальшого наукового дослідження потребують питання щодо визначення напрямів для збільшення заощаджень українськими домогосподарствами, а також розроблення та впровадження механізму ефективного управління заощадженнями домогосподарств.

Посилання

Бонд Р. Фінансова грамотність та обізнаність в Україні: Факти та висновки / Р. Бонд, О.Куценко, Н. Лозицька.К. : USAID,2010.40 с.

Кізима Т. О. Фінанси домогосподарств: сучасна парадигма та домінанти розвитку : монографія. К. : Знання, 2010. 431 с.

Янель Ю.А., Заощадження домогосподарств України та їх мотиваці / Ю.А.Янель, К.О. Соломянова.Економіка. Фінанси. Право. 2006. № 6. С. 9-13.

Державний комітет статистики України: сайт. URL: https://www.ukrstat.gov.ua(дата звернення 14.04.2020).

Kukharuk A., Gavrish Yu., Zmitrovych D. Managing the Competitiveness in CIS Countries and Ukraine: the Goal and Conditions. Eastern Journal of European Studies.2017. Vol. 8, Is. 1, pp. 115-136.

Созінова Є. І. Структурні наслідки для економіки Болгарії від інтеграції до європейського інвестиційного ринку. Держава та регіони. 2015. № 2(12). С. 119-131.

Національний статистичний інститут (Национален статистически институт) Болгарії: сайт. URL:https://www.nsi.bg.

Statistics Poland: the official website. URL:https:// www.stat.gov.pl (дата звернення 10.04.2020).

World Bank: the official website. URL: https://www.worldbank.org (дата звернення 08.04.2020).

Скільки витрачають країни світу на продукти харчування.Портал Finance.ua.URL: https://news.finance.ua/ua/news/-/329502/skilky-vytrachayut-krayiny-svitu-na-produkty-harchuvannya (дата звернення 12.04.2020).

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-06-19

Номер

Розділ

Міжнародна економіка