МОДЕЛЮВАННЯ ОЦІНКИ ВПЛИВУ ПОДАТКОВОГО НАВАНТАЖЕННЯ НА СТАН БЮДЖЕТУ КРАЇНИ

Автор(и)

  • О.В. Стець Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна
  • А.О. Зубик Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна

Ключові слова:

податок, податкова ставка, відрахування, бюджет, підприємство, податкова база, резидент.

Анотація

Інноваційний розвиток вимагає підвищення питомої ваги економіки знань, і, в цілому, тих галузей, які є каталізаторами економічного розвитку. Це означає збільшення частки науки, освіти, інформаційних технологій, біотехнологій, охорони здоров'я в національній економічній системі. Тому в інтересах забезпечення інноваційної модернізації української економіки необхідний аналіз проблем і шляхів вдосконалення ставок податків та системи оподаткування, що має виключно важливе значення і актуальність. Невід'ємним елементом будь-якої системи в економіці  країни є її інституціональна структура і середовище. Система оподаткування та податки – це одні з найважливіших елементів функціонування держави, які утворюють державні інститути. Від ефективності роботи вище сказаних інституаційних одиниць вирішальним чином залежить формування в країні конкурентоспроможної  економіки, створення основних передумов соціального розвитку населення та підвищення добробуту соціуму. Разом з тим, існує необхідність в теоретико-методичної опрацювання проблем оподаткування в умовах інноваційної модернізації економіки як одного з ключових механізмів стимулювання ділової та інноваційної активності суб'єктів господарювання. Це зумовило актуальність дослідження проблем, протиріч і шляхів вдосконалення податків і оподаткування в умовах інноваційної модернізації економіки, а також постановку цілей і завдань, логіку і структуру викладу її результатів.  У визначенні сутності податку вітчизняні фахівці намагалися відобразити досвід українського оподаткування, що створило якесь протиріччя, що вимагає модернізації. Існуюче визначення податку не витримує критики, оскільки економічна сутність податку повинна розкриватися через систему виробничих відносин - виробництво, розподіл, обмін і споживання. Недостатня розробленість системи оподаткування нашої країни як специфічних інститутів , складні процеси їх модернізації в сучасних умовах України гальмують створення необхідних умов для негайного, сталого та динамічного розвитку економіки нашої держави. Тому дослідження даного питання є актуальним  для подальшого розвитку України. Об’єктом роботи є процес розробки механізму податкової системи України, та реакція системи на зміну ставок податків або послідовності відрахувань до зведеного бюджету країни. Предметом дослідження є аналіз зв’язку кожного з основних видів ставок з бюджетом країни та результати від зменшення податкових ставок на грошову величину відрахування. Основною метою моделювання відрахувань від оподаткування українських підприємств до бюджету держави при стабільних податкових ставках та при їх зменшенні до величини ставок, схожих до інших розвинутих країн.

Посилання

Податковий кодекс України із всіма змінами та доповненнями. Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2011 , No 13-14, No 15-16, No 17, ст.112.

Державна фіскальна служба України. ПОДАТОК НА ПРИБУТОК ПІДПРИЄМСТВ, РОЗДІЛ III.

В.М. Федосов, В.М. Опарін, Г.О. П’ятаченко, за ред. В.М. Федосова. Податкова система України : Підручник : Либідь : 1994. 464 с.

В.Ф. Роль, В.В. Сергієнко, С.М. Попова. Фінансове право : Київ : 2011. 514 с.

М.М. Бердар. Фінанси підприємств. Стокгольм : 2016, 718 с.

Ференс О. Menu РЕФОРМУВАННЯ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ : Вісник міністерства юстиції : 2017. С. 11–15.

Красноруцький О. О. Організаційно-економічний механізм управління маркетингом суб'єктів аграрного підприємства : дис. докт. ек. наук : 08.00.04. Харків : 2018. 420 с.

Сибірянська Ю. ТРЕНДИ В ДИНАМІЦІ ПОДАТКУ НА ДОХОДИ ФІЗИЧНИХ ОСІБ У 2011-2016 РОКАХ : Офіс з фінансового та економічного аналізу у Верховній Раді України. 2017. №13.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-08-28

Номер

Розділ

Математичне моделювання економічних систем