РИНОК ЗЕМЕЛЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ: ЦІНИ ТА ВИГОДА ДЛЯ ДЕРЖАВИ

Автор(и)

  • І.С. Лазаренко Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine
  • С.В. Степенко Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine

Ключові слова:

пай, земельні відносини, ринок земель, земельне право, оренда, купівля-продаж земельних ділянок, ціна на землю

Анотація

Дослідження, що стосуються ринку земель сільськогосподарського призначення у сьогоднішніх умовах є досить актуальними для України, оскільки так званий перехідний період триває вже близько 28 років і це питання залишається малодослідженим. Світова практика показує, що при якісному підході до впровадження ринку земель сільськогосподарського призначення, він стає невід’ємною частиною національної економіки та створює окремі дохідні статті державного бюджету. Також ринок земель сільськогосподарського призначення є своєрідним індикатором відкритості та прозорості економіки. За умов грамотного підходу в Україні може бути імплементований європейський досвід, проте на початкових етапах цей процес потребує певного механізму регулювання, контролю та своєрідного регламенту. Метою дослідження є проаналізувати нормативно-правові акти, які легалізують, забезпечують та регулюють діяльність майбутнього ринку земель, а також сучасний стан та проблеми даної сфери; математично описати механізм діяльності ринку та формування ціни; дослідити іноземний досвід впровадження та функціонування ринку землі, а також можливість імплементації цього досвіду в умовах економіки України; з’ясувати вплив впровадження ринку земель сільськогосподарського призначення на економіку України; розробити рекомендації щодо впровадження ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні. У статті розглянуто законодавчі основи для відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення. Досліджено механізм ціноутворення та визначено користь для держави від функціонування ринку. Розглянуто економіко-математичну модель формування ціни на землі сільськогосподарського призначення, відібрано показники, які формують ринкову ціну. Проведено розрахунки можливої ринкової ціни для тестових земельних ділянок з різних областей України та зроблено висновки про вплив підвищення цін та легальних операцій на економіку України. Результати розрахунків цін можуть бути застосовані при подальших дослідженнях ринку.

Посилання

Земельний кодекс України. Розділ Х. Перехідні положення URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2768-14. (дата звернення 10.05.2020)

Європейський Суд з прав людини визнав мораторій на землю незаконним URL: https://ubr.ua/ukraine-and-world/society/evropejskij-sud-po-pravam-cheloveka-priznal-moratorij-na-zemlju-nezakonnym-3874912. (дата звернення 10.05.2020)

Справа «Зеленчук і Цицюра проти України» (Заяви № 846/16 та № 1075/16) URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/974_c79. (дата звернення 10.05.2020)

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення URL: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66948. (дата звернення 10.05.2020)

Koomen E., Buurman J. Economic theory and land prices in land use modeling. 5th AGILE Conference on Geographic Information Science, Palma (Balearic Islands Spain) April 25-27 2002.

Родючість ґрунтів України URL: https://superagronom.com/karty/rodjuchist-gruntiv-ukrainy. (дата звернення 10.05.2020)

Карта України. Екологія, забруднення, радіація URL: https://www.imbf.org/karty/karty-ehkologii.html. (дата звернення 10.05.2020)

Публічна кадастрова карта України URL: https://map.land.gov.ua/kadastrova-karta. (дата звернення 10.05.2020)

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-08-28

Номер

Розділ

Математичне моделювання економічних систем