ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО КАПІТАЛУ НА ІННОВАЦІЙНО АКТИВНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ

Автор(и)

  • Ж. Жигалкевич, Лисенко

Ключові слова:

оцінки, інтелектуального, капіталу, власності, дохідний, підхід,

Анотація

В статті актуалізовано проблему забезпечення належної оцінки інтелектуального капіталу та формування методологічних засад оцінки нематеріальних активів на вітчизняних інноваційно активних підприємствах. На основі вивчення численних наукових праць, законодавства України, інформаційного бюлетеню Європейського Союзу з оцінки інтелектуальної власності, розкрито підходи до оцінки об’єктів інтелектуальної власності. Подано короткий аналіз витратного підходу, що базується на прямій залежності між затратами на інтелектуальну власність та її економічною вартістю. Досліджено порівняльний підхід, що заснований на прийомі порівняння продажів. Визначено, що дохідний підхід ґрунтується на вартості об’єктів інтелектуальної власності у майбутньому. Проведено порівняльний аналіз вітчизняних та європейських підходів до оцінки об’єктів інтелектуальної власності. Обґрунтована доцільність використання європейського досвіду в оцінці об’єктів інтелектуальної власності на українських інноваційно активних підприємствах.

Посилання

Закон України “Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні” [Електронний ресурс] / Верховна Рада України // Офіційний веб-сайт Верховної Ради України. – Режим доступу:

http://zakon.rada.gov.ua/cgibin/laws/main.cgi?page=1&nreg=2658-14

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи», затв. Наказом МФУ від 18.10.1999 № 242, з останніми змінами та доповненнями від 09.08.2013 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0750-99.

Морозов О.Ф. Ціна думки – інтелектуальний капітал: монографія/ О.Ф. Морозов. – Д.: Юго-Восток, 2005 – 352 с.

European IPR Helpdesk. Fact Sheet: Intellectual Property Valuation – June 2013. – https://www.iprhelpdesk.eu/sites/default/files/newsdocuments/Fact_Sheet_IP_Valuation_0.pdf

Final Report from the Expert Group: Intellectual Valuation – November 2013. –

http://ec.europa.eu/research/innovation-union/pdf/Expert_Group_Report_on_Intellectual_Property_Valuation_IP_web_2.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-15

Номер

Розділ

Менеджмент