ФІНАНСУВАННЯ ІННОВАЦІЙ У КОСМІЧНІЙ ГАЛУЗІ ЯК ВАЖІЛЬ СТРУКТУРНОЇ ПЕРЕБУДОВИ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Ю. Бухун

Ключові слова:

джерела, фінансування, інноваційні, підприємства, державні, закупівлі, військово-промисловий, комплекс, космічна техніка

Анотація

В статті розглянуто теоретичні та практичні аспекти забезпечення фінансування інновацій у космічній галузі в контексті структурної перебудови економіки України у напрямку підвищення питомої ваги інноваційних підприємств.

Зазначено, що сучасна структура економіки України не відповідає вимогам, що висуваються до економік постіндустріальної епохи, що призводить до зниження загальної ефективності економічної системи країни, зниження конкурентоспроможності існуючих інноваційних галузей, зокрема – космічної. Однією з причин є дефіцит фінансових коштів, потрібних на розробку та реалізацію космічних технологій, їх комерціалізацію. Показано, що одним з джерел коштів має стати державний бюджет України, при чому, слід як можна більш активно використовувати не лише пряме фінансування, але й тендерні державні закупівлі інноваційної продукції. Доведено, що в основу їх проведення має бути покладений принцип інноваційної ефективності, замість принципу економії бюджетних коштів.

Отримані результати можуть бути використані при формуванні стратегії фінансування розвитку галузі та слугувати основою для розробки методики оцінки тендерних пропозицій у процесі державних закупівель у космічній галузі.

Посилання

Экономическая энциклопедия. Политическая экономика: в 4 т. – М.: Советская энциклопедия, 1972. – Т. 4. – 1980. – 672 с.

Кузьмин В.П. Гноселогические проблемы системного знания / Кузьмин В.П. – М.: Знание. – 2012. – 64 с.

Коломойцев В.Е. Структурна трансформація промислового комплексу України: монографія / Коломойцев В.Е. – К.: Українська енциклопедія, 1997. – 304 с.

Ковальчук В.М. Структурна перебудова національної економіки в контексті інноваційного розвитку: монографія / Ковальчук В.М. – К.: НАН України, ОІЕ, 2005. – 240 с.

Пирог О.В. Адаптація структури націона¬льної економіки України до вимог постіндустріального суспільства / О.В. Пирог // Вісник Національного університету «Львівська політехніка». – 2011. – №698. – С. 93-103.

Скірка Н.Я. Структурні зміни в економіці України та стратегічні напрями державного регулювання / Н.Я. Скірка // Економіка та підприємництво. – 2013. – № 4 (73). – С. 49.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-15

Номер

Розділ

Міжнародна економіка