РОЛЬ МОТИВАЦІЙНОГО МЕХАНІЗМУ ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ПРАЦІ ПЕРСОНАЛУ В РАМКАХ РЕАЛІЗАЦІЇ КАДРОВОЇ ПОЛІТИКИ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Автор(и)

  • А. Рубцов
  • А. Погребняк

Ключові слова:

мотивація, персонал, результативність, мотиваційний, механізм

Анотація

Стаття присвячена проблемі пошуку ефективних мотиваційних інструментів. Сучасний мотиваційний механізм повинен враховувати інтереси працівників, їх бажання, підвищувати продуктивність їх роботи та заохочувати проявляння ініціативи. Вивчення внутрішніх механізмів мотивації трудової діяльності дає змогу створити ефективну політику в галузі праці. При розробці стратегії створення ефективного мотиваційного механізму на підприємстві варто, перш за все, проаналізувати вплив на персонал елементів зовнішнього та внутрішнього середовища. Вплив на мотивацію внутрішніх факторів відіграє не менш важливу роль. До її елементів входять всі складові виробництва, все що стосується персоналу - структура, потенціал, кваліфікація, чисельність, також організація управління, фінанси й облік. Автором зазначено, що найбільш істотний вплив на продуктивність праці має внутрішня мотивація особистості, яка сприяє поліпшенню якості праці. Доведено, що між виконаною роботою та винагородою не повинен бути великий проміжок часу. Налагоджений механізм нематеріальної мотивації персоналу позитивно вплине на ефективність праці, що у свою чергу позначиться на всіх процесах і результатах підприємства. Виявлено, що система мотивації має бути спрямована на перспективу та на донесення кожному працівнику місії та цілі організації, задля залучення всіх до активної участі в життєдіяльності підприємства.

Посилання

Бойко Е.В. Мотивация персонала : [Учебное пособие для студентов специальности «Менеджмент организаций»] / Е. В. Бойко. - ЗГИА 2004. – 126 с.

Богуцький О.А.Фактори розвитку мотивації праці / О. А. Богуцький// Економіка АПК. –2005 - №7. – С.46 - 47.

Воронкова В. Г. Управління людськими ресурсами: філософські засади : [Навч. посібник] / В. Г. Воронкова. – Київ, 2006. – с.139, с.157.

Мягких І. М. Перспективні напрями мотивації як засобу підвищення ефективності праці в ринкових умовах України / І. М. Мягких // Актуальні проблеми економіки – №9. -2011. - с.210-211.

Фаина Ф. Наиболее эффективные методы мотивации персонала / Ф. Фаина // Научно-практическое издание «Менеджмент и менеджер» №1. - 2011. - с.39-41

Шаховой В.А. Мотивация трудовой деятельности : [Учебно-методическое пособие] / В. А. Шаховой ; второе изд. – Москва: Альфа-Пресс, 2006. – С.224-226.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-03-15

Номер

Розділ

Економіка підприємства